Tarta z borówkami to jeden z moich ulubionych i sprawdzonych przepisów na lato. Jest po prostu pyszna! I bezwstydnie łatwa


Jeśli kruchy spód do tarty Wam nie wychodzi, opada podczas pieczenia i rozpada się, to mam dla Was przepis, który na pewno wyjdzie. Testowałam ich naprawdę dużo, aż uzyskałam idealne proporcje i przede wszystkim smak. Przepis jest sprawdzony i od dawna jest zapisany w moim zeszycie, który zawiera tylko same perełki. Do wyboru macie 2 opcje – kilka tartaletek lub jedną dużą tartę.


TARTA Z BORÓWKAMI


1 2 Tarta z borówkami ciasto kruche 5 6 7 8 9 10 11 Tarta z borówkami - spód do tarty Tarta z borówkami - składniki


SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD


250 g mąki

125 g masła

1 jajko (M/L)

3 łyżki cukru pudru

1/4 łyżeczki soli


1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie (staramy się nie podsypywać mąką). Tylko szybciutko, bo masło się rozpuści i będzie się lepić.

2. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.

3. Wykładamy 7-8 małych foremek. Robimy palcami placuszek i wklepujemy w każdą foremkę. Nakłuwamy spody widelcem.

4. Ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.

5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wsuwamy tarty na poziom o jeden niżej od środkowego (spód lepiej się upiecze).

6. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy  15 – 20 minut.

7. Po tym czasie wyjmujemy jedną sztukę z foremki i sprawdzamy spód (wystarczy ją odwrócić, sama wypadnie). Jeśli jest dobrze wypieczony, wyjmujemy resztę z foremek i studzimy ma metalowym ruszcie.


DODATKI


150-200 g twarogu sernikowego

2 łyżki cukru pudru

borówki amerykańskie


Twaróg łączymy z cukrem pudrem. Wypełniamy nim tartaletki. Na wierzch wykładamy borówki. Twaróg sernikowy jest moim zdaniem o wiele lepszy niż mascarpone, który w moim odczuciu jest mdły. Na dodatek jest tańszy. Oczywiście możemy dodać takie owoce, jakie tylko chcemy, ale uważam, że tarta z borówkami jest najpyszniejsza.


DUŻA TARTA 14 – 18 CM


Pieczemy ją prawie tak samo, z tą różnicą, że na 15-20 minut wykładamy spód tarty papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem lub ryżem. Następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy wierzch wedle uznania (około 10 min).

Tarta z borówkami

Na zakończenie dodam, że aby upiec dobry spód do tarty lub jakiekolwiek ciasto, trzeba poznać swój piekarnik. Niestety, jedne grzeją mocniej, drugie słabiej. Jeśli boki kruchego spodu Wam opadają, zwiększcie temperaturę na następny raz o 20 stopni. Może być też tak, że tarta będzie się piekła i piekła… Na szczęście można ją pod koniec spokojnie wyjmować i wkładać do piekarnika,  bez uszczerbku na jej wyglądzie.


SMACZNEGO!