Oszalałam na punkcie tych placuszków. Fit pancakes są idealne na śniadanie, na deser i przekąskę, w domu i na wynos, od razu po usmażeniu, po odgrzaniu i na zimno, dla małego i dużego, same i z dodatkami. Są szybkie w przygotowaniu, fit, zdrowe, mają dobry skład, świetnie sprawdzają się też jako przekąska. Można mieć je pod ręką w razie kryzysu. Można też zaszaleć i zaserwować je niczym deser z wykwintnej restauracji, nie tylko dla siebie, ale i dla całej rodziny, ponieważ smakują.

Propozycja podania

Cała porcja naleśników widoczna na zdjęciu ma 320 kcal, w tym b/t/w 16g/13,2g/35,4g. W sam raz na śniadanie. Smakują bosko z odrobiną miodu i z borówkami. W zależności od zapotrzebowania, można zjeść całą lub połowę porcji z dodatkiem ulubionych owoców. Same również są pyszne.

dietetyczne pancakes

dietetyczne pancakesfit pancakes

Co zrobić, aby placuszki usmażyły się idealne?

Nalej odrobinę oleju kokosowego na patelnię do smażenia beztłuszczowego i dokładnie rozetrzyj ręcznikiem papierowym, prawie do sucha. Pierwsza tura może nie wyjść idealnie gładka (reguła pierwszego naleśnika ), ale kolejne będą już perfekcyjnie jednolite. Po pierwszym smarowaniu nie dodawaj już oleju Placuszki przewracamy, kiedy na powierzchni pojawiają się delikatne bąbelki. Optymalna ilość mąki ryżowej (testowałam wiele wariantów) sprawia, że naleśniki ładnie się odwracają.

Wydrukuj
FIT PANCAKES NA SŁODKIE PORANKI
Czas przygotowania
3 mins
Czas Gotowania
12 mins
Czas całkowity
15 mins
 
Cała porcja naleśników widoczna na zdjęciu ma 320 kcal, w tym b/t/w 16g/13,2g/35,4g
Składniki
  • 2 jaja "L" (112g)
  • 1/2 banana (60g)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (5g)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (20g)
  • odrobina oleju kokosowego (2g)
Instrukcje
  1. Rozetrzyj ręcznikiem papierowym odrobinę oleju kokosowego na patelni z nieprzywieralną powłoką.

  2. Zblenduj wszystkie składniki na gładko.

  3. Smaż na średnim ogniu.

 

Smacznego!